Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Ο Αγιορείτης Μοναχός


Το Άγιον Όρος είναι ο κατ' εξοχήν τόπος της Παναγίας. Είναι το περιβόλι της. Είναι το δώρο του Χριστού προς τη μητέρα Του και μητέρα πάντων ημών. Ένας τόπος ευλογημένος από τη χιλιόχρονη παρουσία αγιασμένων μοναχών, οι οποίοι νυχθημερόν προσεύχονταν και ζητούσαν συγχώρεση των αμαρτιών τους. Οι μοναχοί ήταν, είναι και θα είναι οι ακοίμητες καντήλες και μεσίτες για εμάς προς το Θεό, για τον αγιασμό και τη σωτηρία μας.

Όποιος επισκέπτεται την Αθωνική πολιτεία, βλέπει το αγιορείτικο πνευματικό κάλος, την ουράνια γεύση και την προσμονή για ανάσταση στα μάτια των ταπεινών για εμάς, αλλά δοξασμένων για το Θεό μοναχών. Ποιος δεν συγκινείται όταν ακούει μέσα στο αγιορείτικο καθολικό τις φωνές των επιγείων αγγέλων, να αναπέμπουν δέηση προς τον Πανάγαθο Δεσπότη της κτίσεως; Ποιος δεν αισθάνεται την ευωδία που πηγάζει από έναν άλλο κόσμο, αόρατο για εμάς τους αμαρτωλούς, αλλά ορατό και καθημερινό βίωμα, για τις μαυροφορεμένες λαμπάδες, που στέκονται περιμένοντας να χαράξει το Φως;  
Αυτό θα πει να είσαι κάτω από τη σκέπη της Θεοτόκου, τα πάντα γύρω σου να αλλάζουν και εσύ να έχεις ελπίδα και αισιοδοξία για ό,τι γίνεται. Να προσπερνάς κάθε πειρασμό όχι με δικές σου δυνάμεις αλλά με την επέμβαση της Θείας Χάρης που ανακαινίζει τον άνθρωπο.
Αυτοί οι μοναχοί που έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη βιωτή τους στο Χριστό ζουν συνέχεια μέσα στη πρόνοιά Του και πάντα έτοιμοι για το αιώνιο ταξίδι και τη Βασιλεία του Θεού.

Α. Γ. Β.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου