Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Εμπειρία από το Άγιο Όρος


Ο άνθρωπος που επισκέπτεται το Άγιο Όρος αποκτά πολλές εμπειρίες για την μετέπειτα βιωτή του. Όμως αυτή η εμπειρία που θα απομείνει στο νου και την καρδιά θα είναι αυτή η γλυκόηχη μελωδία που θα αποκομίσει ακούγοντας τους επίγειους αγγέλους, στους βυζαντινούς χορούς του Αγίου Όρους.
Ακούγοντας κάποιος τους μοναχούς θα συνειδητοποιήσει δύο πράγματα για τη ζωή. Από τη μία μεν, θα ανακαλύψει το μεγαλείο της δόξης του Θεού, από την άλλη δε, θα κατανοήσει τη ματαιότητα της κοσμικής ζωής. Ο συνδιασμός του ψάλτη, των ισοκρατών, του κανονάρχη και του τυπικάρη, τον κάνει να ανυψώνει την ψυχή του στην Άνω Ιερουσαλήμ, θέλοντας να μην παύσει αυτό που ακούει, αλλά να συνεχίσει, αν ήταν δυνατόν, αιώνια.


Ωστόσο, κάποιος που θα ακούσει τους αγιορείτες μοναχούς να μελωδούν, δε θα φέρει στο νου του μόνο τη μελωδία, αλλά θα αρχίσει να εξιστορεί την μέχρι τώρα πορεία της βυζαντινής μουσικής.
Η σωστή αποτύπωση του βυζαντινού μέλους δεν είναι ένα απλό πράγμα. Η αγιορείτικη παράδοση στη μουσική είναι κάτι ξεχωριστό στην μέχρι τώρα πορεία της μουσικής. Η αγιορείτικη παράδοση έχει αφήσει το δικό της στίγμα και έχει υπογράψει με τα δικά της χέρια στην ιστορία της βυζαντινής μουσικής.
Αυτά κάποιος θα τα κατανοήσει πολύ απλά στο Άγιο Όρος, το περιβόλι της Παναγίας.

                                                                                                                                                     Ο ΔΙΑΚΟΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου